KRISTINA RADOJIČIĆ
crnogorska spisateljica za đecu predškolskog uzrasta

slikovnica je prva i najbolja alatka svakog roditelja

Mašta se nalazi svuda, a kada maštu sortiramo na dobar način, mi stvaramo priču. Pisac uvijek mora imati na umu kome se obraća i kome je to djelo namijenjeno. Kada je riječ o literaturi za đecu, obavezuju ga komponente pedagogije i moralne pouke, čarolije i nova saznanja, što će sve zajedno postaviti na temelj vlastitog jezika i okruženja. Slikovnica je put do pravilnog oblikovanja jezika, samostalnog čitanja i razvoja sopstvene mašte i sposobnosti.

k r i s-01
Kristina Radojicic cover mini

za savjete isključivo pita svoju đecu

Mada je još u ranoj dobi života imala jake sklonosti prema književnosti, njena đeca su joj bila inicijalna inspiracija za publikovanje prvog djela a oni su ujedno sada i najveći kritičari njenog stvaralaštva.

Iako je rođena u Podgorici i danas živi i stvara u Crnoj Gori, školovala se u inostranstvu, zbog čega upravo ta literalna raznolikost itekako ima uticaj na kreativnost njenih djela. Govori četiri jezika a najviše voli špansku književnost.

kaže da nikada nije prestala da čita knjige za đecu i da kod kuće ima svoju omiljenu kolekciju slikovnica

Kroz kompoziciju događaja Kristina niže pojedinosti koje su važne za formiranje predstave o svemu onome što okružuje svijet svakodnevice jednog urbanog đeteta, ali jednako i svjetove njegovih imaginarnih prostora. Debitovala je sa prvom slikovnicom o glavnom junaku Andru iz Ulice Čarobnih šišarki, na crnogorskom, jotovanom jeziku 2018. godine, u izdavaštvu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, koja se može čitati sa lica i naličja, kako god je dijete okrene.